Autorist

Minu nimi on Erki Eessaar ja ma õpetan juba 2002. aastast Tallinna Tehnikaülikoolis õppeaineid andmebaaside projekteerimise ja programmeerimise kohta. Need ained on aja jooksul kandnud erinevaid nimesid, kuid alati on olnud üks õppeaine kevadsemestril ja üks õppeaine sügissemestril ning need moodustavad loogilise terviku. Kuna andmebaas on paljude infosüsteemide tuum, millel on kokkupuuteid infosüsteemide erinevate osadega, siis on see tegelikult väga laiahaardeline valdkond.  Õpetan nii bakalaureuse- kui ka magistriõppe üliõpilasi. Õpetan nii eestikeelseid kui ka ingliskeelseid üliõpilasi. Andmebaasidest sai ka minu teadustöö põhisuund. Kaitsesin selles valdkonnas 2006. aastal doktorikraadi. Enamik minu kirjutatud teadusartikleid on seotud andmebaaside valdkonnaga ning paljud nendest on saanud inspiratsiooni õppetöö käigus esile kerkinud küsimustest ja probleemidest. Minu puhul täiendavad õppetöö ja teadustöö teineteist. Minu viimaste aastate uurimis- ja arendustöö on seotud SQL-andmebaasi disainivigade otsimisega. Nende vigade otsimiseks mõeldud kontrollpäringuid saab kasutada nii üliõpilaste töödele kiire ja pideva tagasiside andmiseks kuid ka reaalsete ettevõtete andmebaaside analüüsimiseks. 2008. aastal avaldasin ma andmebaaside projekteerimise teemalise eestikeelse kõrgkooliõpiku. Lisaks juhin ma mikrokraadikava "Andmebaasid" ja õpetan kahte selle mikrokraadi õppekava õppeainet.

Selles ajaveebis olevad sissekanded tulenevad üliõpilaste küsimustest või minu enese mõtetest seoses andmebaaside valdkonnaga. Andmebaaside õppeainetes kasutan ma põhiliselt andmebaasisüsteeme MS Access, PostgreSQL, Oracle - seega on mitmed sissekanded nende kohta.

See ajaveeb on seotud andmebaaside õppeainete kodulehtedega. Kuna andmebaaside valdkond hõlmab endas väga palju teemasid, siis kõik materjalid ei mahu õppeainete põhilehele ning olen need koondanud eraldi lehele, kus need moodustavad avalikuks kasutamiseks mõeldud eestikeelse andmebaaside alase teadmusbaasi. Seal on ka kirjas, millise kasutajanime ja parooliga saab materjalide ligi. Seal on sisuliselt eestikeelsed elektroonilised ning pidevalt värskena hoitavad raamatud järgmistel teemadel.
  • Andmebaaside teooria (teemadelt ja mahult vastab tüüpilisel 1000+ leheküljelistele ingliskeelsele andmebaaside õpikutele).
  • SQLi ülesannete kogu koos lahendustega.
  • PostgreSQL ja Oracle andmebaaside programmeerimine.